Technologický progres sa výrazne dotkol nielen rôznych kuchynských spotrebičov, ale aj spracovania, funkcií a celkovej úrovne varných dosiek. V súčasnosti je tak na trhu množstvo typov a prevedení tohto pre domácnosť potrebného vybavenia. Ako si teda vybrať ideálnu a vhodnú varnú dosku?
Vo všeobecnosti rozdeľujeme varné dosky na plynové a elektrické. Druhé menované ďalej členíme na sklokeramické a indukčné. Špeciálnym typom varných dosiek sú kombinované prevedenia. Každý jeden druh varnej dosky má svoje nespochybniteľný výhody. Avšak, v niektorých prípadoch sa nájdu aj drobné nedostatky, o ktorých by ste mali ako budúci užívatelia týchto spotrebičov jednoznačne vedieť.
Popularita plynových dosiek pramení predovšetkým z ich cenovej dostupnosti, jednoduchého ovládania a rýchleho ohrevu. Okrem toho, v súčasnosti patrí k ich štandardnej výbave aj bezpečnostná poistka plameňa, ktorá blokuje prívod plynu po nechcenom zhasnutí horákov. Horšie je to však s ich pomerne nekomfortným čistením.
Výhody
+ najnižšia cena varných dosiek
+ jednoduché a rýchle ovládanie
+ rýchla reakcia na zmenu ohrevu
+ prerušenie prívodu plynu po zhasnutí
Nevýhody
- nutnosť prívodu plynu
- zložitejšie čistenie ako pri indukčných a sklokeramických varných doskách
- neponúkajú možnosť ukončenia času varenia
- nevyužívajú zvyškové teplo
Sklokeramické varné dosky v sebe snúbia moderný dizajn, pohodlné ovládanie a jednoduché čistenie. Vyznačujú sa tiež množstvom doplnkových funkcií a odolným povrchom. Za ich hlavné nevýhody sa však považuje vyššia spotreba energie a pomalšie dosiahnutie bodu varu.
Výhody
+ nižšia cena ako pri indukčných varných doskách
+ jednoduché čistenie
+ množstvo doplnkových funkcií
+ jednoduché ovládanie
+ odolný povrch
+ moderný dizajn
Nevýhody
- vyššia spotreba energie ako pri indukčných varných doskách
- pomalšie dosiahnutie bodu varu ako pri indukčných a plynových varných doskách
- únik zvyškového tepla
Indukčné varné dosky zhmotňujú najmodernejšie technologické postupy realizácie varných dosiek. Fungujú totižto na princípe elektromagnetických vĺn, ktoré zohrievajú dno nádoby, kým povrch platne zostáva chladný a bezpečný na dotyk. Prípadné zašpinenie varnej dosky je tak mimoriadne jednoduché na údržbu, keďže nehrozí žiadne pripálenie. Pri indukčných varných doskách, ktoré sa vyznačujú aj rýchlym ohrevom a vysokým výkonom, je však potrebné používanie špeciálnych hrncov s feromagnetickým dnom.
Výhody
+ veľmi rýchly ohrev
+ jednoduché čistenie
+ vysoká bezpečnosť
+ nízka spotreba energie
+ veľký sortiment s rôznou úrovňou výbavy
Nevýhody
- potreba použiť vhodné hrnce
Najväčšou výhodou kombinovaných varných dosiek je spojenie tých najlepší vlastností jednotlivých typov varenia. Či už ide o kombináciu sklokeramiky a indukcie, elektriky a plynu alebo plynu a indukcie. Kombinované varné dosky sú spravidla jednoduché na ovládanie aj na údržbu.
Výhody
+ jednoduché ovládanie
+ moderný dizajn
+ možnosť výberu energie
+ jednoduché čistenie
+ doplnkové funkcie
Nevýhody
- pri indukcii je nutné použiť vhodné hrnce
- pri sklokeramickej kombinácii je pomalšie dosiahnutie bodu varu
- pri plynovej kombinácii nutnosť prívodu plynu
Naším špeciálnym tipom sú varné dosky s odsávaním pár. Pýtate sa, prečo? Varné dosky s odsávaním pár v sebe totižto kombinujú tie najmodernejšie technológie, čo sa logicky odzrkadľuje aj na ich cene. Avšak, na druhej strane, môžu sa zaručiť nielen zabezpečením čerstvého a sviežeho vzduchu pri varení, ale aj pridanou estetickou hodnotou. Jednou z ich najväčších výhod je skutočnosť, že po ich zaobstaraní si nemusíte lámať hlavu so samostatným odsávačom pár. Navyše, varné dosky s odsávaním pár perfektne vyniknú na ostrovčekoch a pri osadení externého motora predstavujú takmer bezhlučné riešenie.
Výhody
+ odsávanie pár
+ čerstvý vzduch pri varení
+ šetrenie miesta, keďže nie je potreba iného odsávača
+ pridaná estetická hodnota
+ v prípade externého motora ide o takmer bezhlučné riešenie
Nevýhody
- vysoká cena
Tip -> Pri výbere varnej dosky sa zamerajte predovšetkým na jej typ. Rozhodujúcimi faktormi pri voľbe tohto základného kuchynského vybavenia zvykne byť počet platničiek a výkon varných zón. Do popredia sa ale tlačia aj dôležité funkcie varných dosiek, zložitosť ich ovládania a použitý materiál. Nezabúdajte však ani na celkový dizajn varnej dosky a jej farebné prevedenie. Mala by totižto vkusne splynúť s celkovým štýlom kuchyne.
Podstatné parametre
- Malá varná zóna – 1 000 až 1 200 W
- Stredná varná zóna – 1 700 W
- Veľká varná zóna – 2 300 W
- Wok horák – 3 800 až 4 000 W
Čím sa líši indukčná varná doska od tej sklokeramickej?
Kým indukčná varná doska využíva na ohrev elektromagnetické vlny, vďaka ktorým je zohrievané len dno nádoby (nie doska), sklokeramická varná doska pracuje na princípe vykurovacích telies. Tie fungujú ako vykurovacie špirály prenášajúce teplo na dno nádoby.
Nie je plynová varná doska nebezpečná?
V súčasnosti patrí medzi základnú výbavu plynových varných dosiek bezpečnostná poistka plameňa, ktorej úlohou je automatické zablokovanie prívodu plynu do horákov v prípade náhodného zhasnutia plameňov. Moderné plynové varné dosky sú preto bezpečné.
Praktické tipy na používanie varnej dosky