Rúra na pečenie predstavuje jedno zo základných vybavení každej komplexne zariadenej kuchyne. Medzi jej najpopulárnejšie prevedenia patria bezpochyby vstavané rúry. Tie totižto dokážu dokonalým spôsobom splynúť s kuchynskou linkou a celkovým dizajnom kuchyne. Z funkčného spotrebiča sa tak automaticky stane aj estetický prvok. Ako si ale správne vybrať vstavanú rúru?
Klasické vstavané rúry sú mimoriadne obľúbenou alternatívou vstavaných rúr. Vyznačujú sa štandardnými rozmermi 60 x 60 cm, pričom sa líšia vnútorným objemom, ktorý sa pohybuje na úrovni približne od 50 do 80 l. Oplývajú rôznymi funkciami, univerzálnosťou a sú vhodné do všetkých domácností. Na trhu nájdete množstvo rozličných typov klasických vstavaných rúr.
Výhody
+ univerzálnosť a vhodnosť do všetkých domácností
+ veľký vnútorný objem
+ bohatá ponuka a široký výber
Nevýhody
- absencia najmodernejších funkcií
Kompaktné vstavané rúry
Kompaktné vstavané rúry sú ideálnou voľbou pre domácnosti s menším priestorom a menším počtom členov. Ich výška je totižto len 45 cm a vnútorný objem približne 40 až 50 l. Funkciami však v žiadnom prípade nezaostávajú za klasickými vstavanými rúrami.
Výhody
+ kompaktné a elegantné prevedenie
+ rýchle zahriatie
Nevýhody
- menší vnútorný objem
Rustikálna vstavaná rúra je tým pravým orechovým pre milovníkov retro spotrebičov. Kuchyne zariadené v podobnom štýle môžu vyzerať skutočne jedinečne. V prípade rustikálnych vstavaných rúr je ich hlavnou devízou špecifický dizajn s rôznymi farebnými odtieňmi, akými sú napríklad biele, smotanové, zlaté a čierne.
Výhody
+ špecifický dizajn
+ dostupnosť rôznych farebných prevedení
Parné vstavané rúry sa vyznačujú zdravou prípravou jedál so zachovaním vitamínov a minerálnych látok. Hravo sa postarajú o dokonalé kysnuté cesto či chrumkavé a šťavnaté mäso. V kombinácii s teplovzduchom dokážu plnohodnotne nahradiť teplovzdušnú rúru, mikrovlnnú rúru, gril a parný hrniec.
Výhody
+ zdravšia príprava jedál
+ lepšie kysnutie cesta a nevysušovanie mäsa
+ moderné funkcie
+ možnosť náhrady mikrovlnnej rúry a parných hrncov
Nevýhody
- vyššia cena
Teplovzdušnú vstavanú rúru je možné opísať ako elektrickú rúru vybavenú kruhovým výhrevným telesom, ktoré zabezpečuje rozháňanie tepla a udržiavanie rovnakej teploty v celom vnútornom priestore rúry. Vďaka tejto skutočnosti ponúka nielen rovnomernú a efektívnu prípravu jedál, ale aj možnosť prípravy viacerých jedál súčasne. V prípade teplovzdušných rúr sa môžete stretnúť aj s označením rúra s pravým horúcim vzduchom.
Výhody
+ rovnomerné rozloženie horúceho vzduchu v rúre
+ rovnomerná a efektívna príprava jedál
+ možnosť prípravy viacerých jedál súčasne
Nevýhody
- pri absencii kruhového výhrevného telesa dochádza len k rozháňaniu horúceho vzduchu
Tip -> Pri výbere vstavanej rúry sa zamerajte predovšetkým na jej typ. V prvom rade si však starostlivo zmerajte váš priestor pre rúru, aby ste vedeli, po akom rozmere siahnuť. Rozhodujúcim faktorom pri výbere vstavanej rúry zvykne byť jej vnútorný objem. Do popredia sa ale tlačia aj funkcie, energetická trieda či dizajn a farebné prevedenie.
Podstatné parametre
- Pre 1 alebo 2 osoby – 45 l
- Pre 3 osoby – 65 l
- Pre 4 osoby – 80 l
- Pre viacerých – 80 l a viac
Často kladené otázky pri výbere vstavanej rúry
Aké spôsoby ohrevu ponúkajú vstavané rúry?
Moderné vstavané rúry ponúkajú nielen štandardné, ale aj rôzne doplnkové spôsoby ohrevu. Za zmienku stojí určite klasický horný či spodný ohrev, resp. kombinovaný horný ohrev so spodným. Medzi ďalšie ohrievacie funkcie spadá horúci vzduch, v prípade ktorého býva rúra vybavená ventilátorom a kruhovým telesom. Špecifickými spôsobmi ohrevu sú aj gril, pečenie v pare a mikrovlnný ohrev.
Najmodernejšie vstavané rúry obsahujú samočistiacu funkciu. V prípade, že si vyberiete rúru bez takejto možnosti, sa musíte starať o jej údržbu rôznymi prostriedkami.
Najideálnejší spôsob čistenia vstavanej rúry ponúkajú špeciálne čistiace prostriedky na rúry, ktoré je potrebné nastriekať na znečistené miesto a počkať, kým sa nečistoty rozpustia. Po ich rozpustení postačí nečistotu už len zotrieť vlhkou handričkou.
Vstavanú rúru ale dokážete vyčistiť aj inými prostriedkami. Overené spôsoby predstavuje jedlá sóda, ocot alebo ich kombinácia. V prípade jedlej sódy sa odporúča vytvorenie pasty, ktorú je možné dosiahnuť kombináciou jej 5 lyžíc s teplou vodou. Pastu natrite na znečistené miesta, nechajte pôsobiť niekoľko hodín a zotrite vlhkou handričkou. Jej účinok môžete posilniť neskorším nastriekaním octu. Účinným je však aj samotný ocot, ktorý sa nanáša na znečistené miesta pomocou hubky. Po následnom zohriatí rúry opäť zotrite nečistotu len vlhkou handričkou. Tento proces dokážete posilniť umiestnením pekáča s vodou do rozohrievanej rúry, aby sa všetky nečistoty lepšie rozpustili.
Každopádne ale platí, že vstavanú rúru by ste mali čistiť po každom pečení, ideálne ešte pred vychladnutím. Síce ide o činnosť, ktorú sa nechce nikomu po dobrom jedle vykonávať, no predstavuje hlavný predpoklad správneho a šetrného používania vstavanej rúry. Vo väčšine takýchto prípadov by vám mala na pravidelné čistenie postačiť vlhká handrička s trochou umývacieho prostriedku.